Kontrola hrane po visini rizika

Bez autora
Oct 07 2012

Voće i povrće, najrizičniji proizvodi biljno-mešovitog porekla, najviše će se, na osnovu izmena Zakona o bezbednosti hrane, kontrolisati pri uvozu. Novi akt od početka oktobra predviđa kontrolu hrane na carini svakodnevno, ali koje namirnice će ići na proveru oceniće sami inspektori - prema stručnoj proceni i iskustvu. Kontrola uvoznih proizvoda biljnog porekla će biti svakodnevna, ali selektivna, pa će samo najrizičniji biti nošeni u laboratoriju na dodatnu analizu. Pre nego što je izmenjeno uputstvo nošeno je čak 60 odsto uzoraka sa carine u laboratoriju. Pokazalo se da je od ukupno 107.015 sakupljenih uzoraka nebezbedno svega 0,2 odsto, najviše voće i povrće. Zato se uvidelo da je nesavesno trošiti toliku količinu sredstava na kontrolu svih namirnica, već je potrebno odrediti najrizičnije i njih proveriti. Tako će se uštedeti oko milijardu dinara godišnje.

Kontrola hrane po visini rizikaVoće i povrće, najrizičniji proizvodi biljno-mešovitog porekla, najviše će se, na osnovu izmena Zakona o bezbednosti hrane, kontrolisati pri uvozu. Novi akt od početka oktobra predviđa kontrolu hrane na carini svakodnevno, ali koje namirnice će ići na proveru oceniće sami inspektori - prema stručnoj proceni i iskustvu.

Kontrola uvoznih proizvoda biljnog porekla će biti svakodnevna, ali selektivna, pa će samo najrizičniji biti nošeni u laboratoriju na dodatnu analizu.

- Pre nego što smo izmenili uputstvo nosili smo čak 60 odsto uzoraka sa carine u laboratoriju - kaže Dejan Krnjajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

- Pokazalo se da je od ukupno 107.015 sakupljenih uzoraka nebezbedno svega 0,2 odsto, najviše voće i povrće. Zato smo uvideli da je nesavesno trošiti toliku količinu sredstava na kontrolu svih namirnica, već je potrebno odrediti najrizičnije i njih proveriti. Tako ćemo uštedeti oko milijardu dinara godišnje.

Ipak, dodaje Krnjajić, selekcija proizvoda neće biti striktno određena, već će svaki inspektor imati slobodu da proveri bilo koju sumnjivu hranu pri uvozu.

- Jednom nedeljno ćemo praviti detaljne analize o tome koje namirnice je potrebno posebno proveriti - objašnjava Krnjajić.

- Treba znati da država garantuje samo bezbednost, ali ne i kvalitet uvezenih proizvoda. Za kvalitet su odgovorni sami uvoznici.

Mere smanjene kontrole uvode se po ugledu na proveru mesnih proizvoda na carini.

- Meso spada u grupu mnogo rizičnijih proizvoda, a uvoz se već neko vreme kontroliše po novom principu - kaže Jan Boćanski, direktor Uprave za zaštitu bilja.

- Ove mere uvedene su po ugledu na standarde Evropske unije, nismo ih mi izmislili.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik